"Antañu nel Cantábricu se pescaba la ballena; entá se vein ballenas enos escudos de daqui sitios y talayas balleneras ena costa. Enos libros alcontramos una clas de ballena col llamatu de Ballena vasca u Ballena de los vascos, tal jue la fama. El métodu sellencu de pescá-la ballena era ísti: las ballenas madris vinían a la muéstra costa a jedá-las crías. Entonz el barcu arponeaba al ballenatu; la madri nu era pa dejalu solu, asina que el barcu lu remolcaba muertu al puertu y allí, bien placentera acudía la madri a que la mataran con pocu isjuerzu. Por esa custumbri tan sellenca, la "Ballena vasca" que era ya un símbolu del Cantábricu, jue del Cantábricu del primer sitiu que se escastó. A caa güelta los balleneros tinían de marchar mas lejos pa las alcontrar. Hagüañu, las que quedan son menos de 400, y están en América, lo más lejos que pudierin. Los pescaoris puein prisumir."
Del artículo "Caza, saquéu, pesca, arrampli, lobu y votu rural" de Raúl Molleda, aquí.
Raquel y yo estuvimos hablando hace años con un paisano en La Puebla Vieja de Laredo sobre la ballena. Recuerdo que nos dijo que en la cárcel de El Dueso se trabajaba con sus huesos haciendo peines, cajitas y otros objetos y que a los tacos de carne de la ballena se les llamaba "mazacotes". Decía que su carne estaba muy rica.
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